aope deure 2008...

In 2008 vinden tien optredens plaats op bijzondere locaties in Limburg. Zestien, door Ton Custers geschreven liedjes, worden gezongen door de "Aope Deure Band". Léon Hoenen leest tussen de liedjes een verhaal voor dat is geschreven door zeven gerenomeerde Limburgse schrijvers.
Bezoekers van de optredens ontvangen als entreebewijs een boekje waarin alle teksten van het optreden zijn opgenomen en waarin zich een CD bevindt met daarop twaalf van de gezongen liedjes. Het geheel wordt verfraaid met, bij het verhaal passende, foto’s van Franco Gori.

Het team:
Ton Custers: zang, gitaar
Hay Hutjens: accordeon, keyboard
Leo Crombach: gitaar
Jo Janssen: basgitaar
Léon Hoenen: verteller
Jeu Peeters: geluid

De locaties:
24 februari 2008: Start van tour "De Mert" (Swalmen)
30 maart 2008: Thermen (Born)
20 april 2008: Frumarco (Beesel)
14 mei 2008: Gulpener Bierbrouwerij (Gulpen)
20 augustus 2008: Apostelhoeve (Maastricht)
6 september 2008: Streekmuseum "De Locht" (Horst-Melderslo)
2 november 2008: Limburgs Museum (Venlo)
17 december: Stedelijk Museum (Roermond)

Sponsoren Aope Deure 2008
B.V. Gulpener Bierbrouwerij (hoofdsponsor)
Stichting Het Nieuwe Gilde
Traarbach Speelautomaten
Rope Horeca Equipments
Excellent evenementen service
Limburgse Horeca Centrale

Vooraf
Het is vrijdagavond 12 juli 2002. Voor het tweede jaar op rij brengt de familie Custers uit Roermond een bezoek aan Mas de la Balma in de Franse Pyreneeën. Het weer werkt niet echt mee en besloten wordt om in te schrijven voor de "paella" die verzorgd wordt door de Catalaanse kok. De groep eters die zich in de Mas verzamelt wordt steeds groter. Dan komt iemand met een gitaarkoffer binnen: "Bezjoer allemaal, ik ben Leo". De gebruikte tongval leidt er toe dat al snel een gesprek in het Limburgs plaatsvindt. Hij maakt muziek en zou het leuk vinden als Ton ook zijn gitaar gaat halen. Na het eten is het dan zo ver, voor de eerste keer maken Leo en Ton samen muziek.
Er zouden nog vele malen volgen. Niet alleen op Mas de la Balma, maar op meerdere campings in Frankrijk en België. Ook nu nog kun je het tweetal op verschillende campings aantreffen met hun muzikale kunsten.
Het is voorjaar van 2005 als Leo en Ton besluiten om ergens in Zuid-Limburg voor de eerste keer in Nederland op te treden. Jo, een vriend van Leo, speelt basgitaar en wordt uitgenodigd om mee te spelen. Gevolg hiervan is dat hij de zomervakantie die volgt ook mee gaat kamperen. Ze spelen gedrieën Franse chansons, Catalaanse liederen, Engelse en Nederlandse hits en zo af en toe liedjes in het Limburgs die Ton zelf heeft geschreven.
In 2006 stuurt Ton een liedje in voor het "Mooi Limburgs Liedjes Festival". Hij wordt uitgenodigd deel te nemen aan een van de voorrondes. Leo en Jo worden gebeld, en willen natuurlijk meedoen. Een week voor de voorronde sluit ook Hay aan bij de groep. Het lied "euver aope deure" (over open deuren) slaat goed aan en ze belanden zo maar in de finale. Ook daar worden weer hoge ogen gegooid en de jury stelt de vraag: "waarom verzorgen jullie geen avondvullend programma?".
Begin 2007 wordt besloten om de handschoen die de jury heeft toegeworpen, op te pakken. Er komt een tour en gewerkt wordt aan de CD: "aope deure".

De Limburger 19 februari 2008

De gasten aan het woord:
Bezoekers hebben de mogelijkheid om ter plekke iets te schrijven in een gastenboek. Hier enkele reacties:
- Waat ’ne sjoeane middig en waat ’n sjoean veurstelling! Alles zitj drin: poëzie, zank, veurdrach. En van groeate klasse. Nag noeats höb ich get dergeliks mitgemaak! Bedank! Doorgaon! (Pierre Bakkes)
- Mit verbazing en plezeer nao eur optraeje gekeke en geloesterd. In gedachte zoog ich mich nog biej uch zitte, toen nog alles oetgedach en gesjreve mós waere... geweldig product is ’t gewaore... Proficiat... (Jan en Corry Huyskens)
- ’ne Geweldige middig nao binne trampele. Bie elke sjtap sjtaps te op èn twieëde laog. Bedankt. (Colla en Bertie Bemelmans)
- Dit woor wie wens te saoves biej ein aod geboew kumps, bietje nevel, ein bezaope maon d’r baove, sfeer - det waal. En dan kumps te binne: waat ein verrassing. Dao wone en zinge miense, dao hingk de kuns aan de zólder, dao laef Limburg op 14 zenders. Ich dink det inj fibberwarie ’08 in Zjwame ganse nuuj kuns is óntsjtange. (Wim Kuipers)
- Dit waas vemiddig vuuer mich ech "joie de vivre"! (Har Sniekers)
- Dit is het! Geweldig. En Sjoeën det mien tekste in dees "setting" tot laeve moge kómme. (Frits Criens)
- V’r kome vol verwachtinge en die wore hoeag gesjpanne. G’r höbtj ós aevel ruum bevredigdj en daoveur ós hertelikke dank en cómplimente. En wie eder gezagdj. Sjoean det g’r ’t neet in ’t Hollesj höbtj gedaon. V’r hejje uch noeats in ’t Limburgse kinne haoje. Succes verder. (Jan en José Sjure)
- Heel veel dank. Ik heb genoten van het mogen meewerken en van het optreden. Succes. (Franco Gori)

- Een mooi concept, een prachtig concert. We hebben genoten. (Marlène en Paul van Loo)
- We hebben genoten. Indrukwekkend. (Piet Geuskens)
- Erg sjoon en biezunjer om mit te make. Jaomer det dit projek alweer bienao veurbiej is. Bin benuujt nao ’t vervolg!. (Bernardien en Chris Trines)
- Ik heb nog nooit zo vaak kippevel gehad. Het heeft mij diep geraakt. In een woord dit was geweldig. (Ans Bendemacher)
- Ein heel sjoon optraeje! ’t Leek deure aope te make. Die van herinneringe. Zo noe en dan kippevel op ’t lief, of effe eine dreuge kael. Ein verhaol waerde verteld woosse zellef dien plaetjes bie kós dinke. (Jack Slenders)
- Echt heel apart dit levensverhaal met zeer toepasselijke Limburgse muziek. Als Limburgfan is dit puur genieten. (Léon Keppels)
- Jullie hebben me verrast, gegrepen en ontroerd! Prachtige sound, woorden en gezelligheid. Het klopte helemaal. Ik heb intens genoten en zal jullie nooit vergeten! (Tiny Luijten)
- Het was een hele nieuwe ervaring voor mij!! Als "Hollander" kon ik zowat alles verstaan!! Grandioze muziek. (Ben Krook, een ex-Amsterdammer)

- Waat is det genete, proficiat allemaol. (Hans en Elly oet Neel)
- Onder de indruk, mooi en geweldig. (Jan)
- Waat eine sjone, ónverwachte midddaag. Veer höbbe genaote van eur unieke prissentasie. Väöl sukses en blief wie det geer zeet. (Jan en Ingrid te Meij)
- Jonge i ëë woat geweldig, mit enge glimlach oet Gullepe. (Fred)
- Prachtige op elkaar afgestemde klanke en ein sfeer dae duit verlange vaor veul miër. Weej blieve uch volge wies aan de top. (Jos en Marlies)
- We vonden de opzet erg origineel, leuk verhaal, heel herkenbaar en prachtige liedjes. Echt voor herhaling vatbaar. (Louis en Ine de Rijk)
- En iedereen zat in de zaal met zijn eigen herinneringen. Een feest der herkenning. En tranen bij Geert bij dat ei oppe kop! Bedankt. (Geert en Marij)
- Geweldige performance! Unne echte ajerwetse middaag mit veul vreuger en vrunj geveul! De herinneringe waere weer laeve ingeblaoze en zo gaon v’r allemaol weer wiejer. Veur haope det v’r deze paad nog lang mit uch moge bewanjele. Bedankt en leefs. (Peter en Marja)
- Ik heb echt ontzettend genoten van deze middag. Voorlezen op deze manier en je krijgt je kinderen nooit in slaap... zo hangen ze aan je lippen. Liefs. (Anja)

- Gefeliciteerd Aope Deure Band. Warm, spannend, ontroerend, mooi, oftewel geweldig. Bedankt (Hans en Wenny Paulzen)
- Veur Ton: bön ich blie desse de toegif veur dien eljers kós opdrage. Ich höb genaote. Heel väöl veursjpoed veur de res van de tour. Bedank. (Jack Slenders)
- Perfisiat mit dit optraeje. Veur höbbe genaote. Heure vas nag van uch. (Riky en Hans Simons, Lia en Ger Jans)
- Een fantastische middag. Een heel leuke presentatie en nog lekker eten toe. In een woord geweldig. (Tante Lies en oom Geer)
- Veur zin greuts op dich. (Pap en mam van Ton)
- ’t Ging ós aan de pens. Sjoon! (Bair en Merien)
- Daag sjaele, sjoon optraeje! (Kai)
- ’n Geweldig, mooie middag, verfijnd. (Elly Criens)

- Genoten van de fijne middag. (Sjra en Truus Julicher)
- (H)eerlijk, helder, humoristisch. Een mooie spiegel en lekker eten. Veel succes verder. (Yvonne en Wim)
- Genoten van een goed optreden; goede nummers, en de combinatie met de verhaallijn is een super vondst. (Piet)
- Vond het zeer inspirerend. (Bram)
- Goed over nagedacht. (Leon en Monica)
- Geweldig! En genoten hebben we. (Mathilde Reijnders)
- Profiesiejat, waat ein prestatie, neet allein om "aope deure" te bedinke, mèr ouch om ’t zoe sjoon oet te veure. (Sophie en zuster Jeanine)
- Geweldige uitvoering, nu geheel compleet met einde. Wij denken voor een ieder toepasselijk. (André, Anne-Marie en Lydia Köppen)

- Wereldliedjes gebracht met warmte, liefde en ... waarheid! Heren chapeau. Veel succes. (Miep)
- Genoten heb ik, een echt levensverhaal, zoals het echt kan lopen!! Leer de lessen hieruit!!! Succes ermee! (Wilmie Lommen)
- Heel hartelijk dank voor de mooie middag. Het was geweldig. Ga zo door en weer tot ziens. (Tiny Heijmann)
- Zeer genoten van jullie geweldige optreden, de mooie teksten en gezang. Geweldige locatie. Ga zo door. (Ine Bergs)
- Jongens het was klasse en sfeervol. (An Spronken)
- Schöne Geschichte, tolle Lieder in fantastischer Kulisse! (Gerda u. Heinz Peter Koch)
- Ein schönes erlebnis. (Harry und Christine)
- Jongens! Ik heb genoten! (Annemarie Visschers)

- Ton en band, mit ein waord: geweldig. We hebben gonoten. (Bart, Maria en Thea)
- Geweldige band, leuke middag, goed weer, wat willen we nog meer.
- De muziek was mooi. Het was geweldig, bedankt voor de goede ontvangst. (E. Visschers)
- Wat ein leuk idee, zoë leedjes met ein verheulke d’r beej. Gaon zoë door. (Fam. de Feber)
- Un bietje Sef zit allemoal waal in os. Maar good det det good kump.
- Geweldig!!! Nooit eerder zoiets meegemaakt!!!
- Mooie setting. Geweldig!!! Alle emotie in het leven wordt besproken, beschreven, bezongen.(Paul)
- Geweldig, ga zo door. Het is heel erg inspirerend. (C. Crombach)

- Papa, Jo, Ton en de rest van de crew: sjun jedoan. Tzal wel niet goed dialect zijn, maja. Echt mooi. Veel liefs. (Joycee)
- Lieve jongens, indrukwekkend. Ik heb er geen woorden voor. Ton Custers en de aope deure band, ik heb jullie in mijn hart gesloten. De verhalenverteller is geweldig! Chappeau heren. (Truus)
- In één woord geweldig. (Brünhilde - Ian)
- Gank durch.
- Heerlijke avond. Het plezier en de liefde straalt van jullie af. Dank je wel. (vijf supporters uit Heerlen)
- Wat fijn om zo’n avond mee te maken. Veer höbbe genote. ’t Verhoal was ouch leuk en prettig vertelt. Bedank allemoal. (René en Els oet St. Oberg)
- Genoten van de prachtige teksten én de sfeer en de muziek. (Anita)
- Een mooie Limburgse avond op een mooie Limburgse locatie, met een glas goede Limburgse wijn en mooie Limburgse "chansons". Dat is bourgondisch genieten op niveau voor een Zittesj maedje. (Micheline Vandroogenbroeck)

- Een prachtige locatie met een mooie Limburgse inbreng van een groep muzikanten die in de omgeving passen. De zang was voor het oor wat de wijs was voor de keel. Het was een mooi Limburgs geheel. (Lau, Brunhilde, Ben, Marion, Els, Truus, Marcel, Dorien)
- Een zeer sfeervolle en uitnodigende locatie. Zeer juist gekozen. Prachtige muziek, de boodschap door de opzet zeer duidelijk. Een aanrader voor mensen die werkelijk even een break nodig hebben! Chapeau! (Brigitte en André van den Enden)
- Zeker zeer de moeite waard! Weer eens iets anders, echt genieten. De complimenten. (Ingrid Bastiaens)
- In sfeer gevat, veer genete. (Ellen en Leon Geurtjens)
- Wat een verrassing! Heerlijke verhalen en prachtige muziek! Chapeau! En ook mooi herkenbaar! Succes! (Suzanne van Wieringen)
- Het was een hele grote verrassing en heel veel succes. (Robin)
- Het bestaat nog, lekker, fijn, luisteren en genieten. Inderdaad, verpopzak. Bedankt. (Ton Maud)
- Leef manne. Wat hèb geer us heij in ut kèrkdörrep Wolder boovenop de bèrreg beij de Hulskes (de Apostelhoeve) toch inne prachtige woensdagaovend bezurreg. Naomes de Roeje vaan Wolder uzze hartelijke daank veur al dit sjoens. Ut waor inne biezundere aovend. (De gaste vaan de femilie Huls)

- Lieve mannen, Wat een geweldige en heerlijke avond. Wim en ik willen jullie bedanken voor deze mooie en ontspannen en sfeervolle afsluiting van de woensdag avond. Ga zo door en wij hopen nog vaker erbij te mogen zijn. (Till Vandeberg)
- Veer hubbe werkelik genote. Iech wil niemes tekort doen, mèr, beter daan de grote name in de Limburgse meziek. Zeker te wete. (Fam. Pans)
- Geweldig. Zeker get veur nog uns mit te make. (Ein aandere familie Pans)
- Wie ’n sprankelende witte wien in un veld in ’t veurjaor.
- Geweldig om in deze apotheose van zo’n superlocatie als Apostelhoeve weer de smaak van de Mas, het paradis en de Moan van La Balma te proeven. Bedankt. (Michiel & Jacqueline)
- Hiere, hielemaöl geweldig. Veer en iederee hèbbe zuper genote! Veer waore en zien der trots op dat veer gasthier en vrouw mochte zien veur misschien wel et sjoenste dat ver oets op uzze hof mochte ontvange. Met de oprechte Mestreechse Compleminte. (Mathieu, Julka Robin en Gilbert)
- Verhaal: herkenning. Muziek: puur! (Amalia v.d. Lisdonk)

- Dit Limburgs spreekt ons aan. Bedankt en tot ziend in De Locht. (Harry Litjens)
- Een fantastisch stukje kleinkunst in het groot. (Mariëlle en Frans Pans)
- Wat een toppertje! Jos en ik gaan naar Parijs, hopenlijk zonder brief en zonder Yvette! We komen ons weer tegen in Venlo! (Veronique Balandonck)
- Het optreden was geweldig. En wat betreft het laatste nummer, er is tijd genoeg. (Eric Balandonck)
- Wij wouden eventjes melden dat dit echt een klan optreeje waar, en dat weej ut zonde vinde det geej stopt. Er stoan te vuul deure veur och aope um te stoppe, dus neet stoppe! Jullie zijn geweldig. (Dien jongste fans: Margret en Demi)
- Although I did not understand the words, the sound was melodic and beautiful. I enjoyed it very mutch. (Lindsay Jones)
- Thank you very much for the wonderful evening of Limburger music. I had a wonderful time. Best wishes. (Daisy Jones)
- Thank you for a wonderful evening. I came all the way from Blackpool N.W. England to hear real Dutch music, and I wasn’t disappointed. (Rod)

- Geweldig optreden. Mooie liedjes in een boeiende verhaallijn. Klasse.
- Mooie gevoelige muziek, met diepte en sfeer.
- We hebben jullie op vakantie heel wat avonden met veel plezier beluisterd bij het kampvuur. Heel anders nu in Venlo, CD al vaak gedraaid. Prima sfeer in een de moeite-waard museum. genieten op zondagmiddag. (Theo en Jeanne)
- We hebben kennisgemaakt met Aope Deure in het tijdschrift UIT. Vervolgens zijn we vandaag naar jullie optreden in Venlo gekomen. En we genieten met volle teugen van jullie optreden! (Frans en Bep uit Ede)
- Wat een goede keuze om op deze manier kennis te maken met Aope Deure. Prachtige muziek en mooie teksten. Jammer dat dit project eindigt. De moeite waard om vanuit het diepe zuiden naar Venlo te komen. Veel succes met alles. (Jannie en vrienden uit Maasbree, Geleen en Elsloo)
- De teksten zijn duidelijk herkenbaar uit het dagelijkse leven. Hartstikke goed. Lekker ritme, gewoon zo doorgaan. Wij wachten in spanning af. Limburgs Preuve ten top. (Frans en Annette)
- Zo verrassend om jullie nu op een podium inplaats van op het terras van de Mas mee te maken. Maar ook hier dezelfde sfeer, de warmte, de herkenning! Dank je wel. (Josefine)
- Bijzonder en hartverwarmend!

- Ha Pappie! (Hay). Bedankt voor de heerlijke avond! We hebben genoten van jullie bijzondere muziekstuk. Ook te gek dat jullie in zo’n mooie locatie mochten optreden! Doet ook de sfeer van jullie muziek ten goede! "Keep up the good work". (Pasqual en Suzanne, Gijs en Nadine)
- Jónges, heel erg bedank veur de sjone meziekaovend! Veur herhaling vatbaar.
- Een knappe voorstelling in een fraaie ambiance. (Jacques)
- "Oet ut laeve gegrepe", geweldig sjoon! Veer höbbe genaote. Hiel hertelik dank. (Mia Smeets)
- Genaote van begin toet ing. Combinatie van verhaal en tekst en muziek, in ein woord geweldig!!! Veer zeen heel benuujd wat nog komme geit. (Gerda en Piet van de Venne)
- Sjoon! Had ’t zelf neet baeter gedaon. (D’r Zef)
- Ich höb genaote alle kieëre det ich geweis bön, bön blie det ich de CD höb. Bedankt. (José Sjure)
- Ig dink, dae Custers is nog baeter wie Big Benny, det is ein compliment dag ig. (Jac Mulders)